Zoek

Cascadesysteem slim sturen

Een beetje monteur kan wel een aantal cv-ketels in cascade plaatsen. Een echt duurzame en energiebesparende installatie wordt het pas met een besturingssysteem dat alle parameters in de gaten houdt. Vaillant biedt bij de 80-100 en 120 cascadeopstellingen een slimme regelaar, naar wens op afstand te bedienen.

 

Het voordeel van cascadesystemen vergeleken met enkelvoudige ketels met dezelfde capaciteit is duidelijk. De cascades moduleren beter, wat beter is voor de duurzaamheid en de kostenbesparing en waardoor er minder schommeling zit in de afgiftetemperatuur. Daarnaast zijn de in cascade geplaatste ketels makkelijker te onderhouden: één ketel in onderhoud nemen betekent dat de anderen gewoon kunnen doordraaien.

Vaillant brengt sinds enige tijd een serie cascadeopstellingen op de markt, zeven cv-ketels in serie, met capaciteiten van 80, 100 of 120 KwH. Het zijn bijzonder robuuste ketels. Vooral omdat gekozen is om de warmtewisselaar van rvs te vervaardigen, iets wat bij vergelijkbare ketels zelden gedaan wordt.

De ketels worden aangestuurd met een MultiMATIC 700 regelaar, die Vaillant in eigen beheer maakt. Deze regelaar houdt de inzet per ketel nauwgezet in de gaten en schakelt automatisch tussen de ketels. Het is dus niet zo dat ketel 1 altijd als eerste aanslaat: de regelaar verdeelt dat tussen de ketels. Door deze automatische ketelomkering slijten de ketels in een gelijkmatie tempo en blijft de installatie in zijn geheel het langst in topconditie. Met de VR 70 of de VR 71 wordt de naregeling verder geregeld.

Het beheer van de cascadeopstelling kan op afstand gebeuren met behulp van de VR 900, eventueel op wifi, anders op een internetkabel. De VR900-box wordt plus-and-play op het systeem aangesloten. Daarna kunnen er op afstand parameters en storingen worden afgelezen en kunnen er ook wijzigingen in de instellingen worden gegeven. De installateur kan zo de opdrachtgever nog verder ontzorgen.