Zoek

Cascadesystemen voor de kleine utiliteitsbouw (gratis webinar)

18 april 2017

Cascade-opstelling biedt besparingskansen voor renovatie

Cascadesystemen zijn niet alleen een goede oplossing voor nieuwbouw, maar juist ook voor renovaties. Dat bleek uit het webinar ‘Cascadesystemen voorde kleine utiliteitsbouw’, dat op 18 april werd uitgezonden.

 

In hotel Keizershof in Aalst (België), bijvoorbeeld, werd gekozen voor een cascadesysteem met vier ecoTEC VC1006-ketels (100 kW) van Vaillant, ter vervanging van zes oude ketels van ieder 65 kW. Twee van de nieuwe ketels zijn gekoppeld aan drie buffervaten van ieder duizend liter voor de warmwatervoorziening van het sanitair. De twee andere ketels zorgen voor verwarming van de zeventig hotelkamers. Het hotel bespaart nu flink. Een ander voorbeeld dat in het webinar werd getoond, was een cascadeopstelling voor een aspergeteler. Installateur Jan Bernaert van BITTE lichtte dit voorbeeld toe aan de hand van een video.

 

Interessant voor renovatie

Beide voorbeelden laten zien dat cascadeopstellingen ook interessant zijn bij renovatie. Ronald Mazurel, productmanager bij Vaillant, tijdens het webinar: “Cascadesystemen zijn niet alleen interessant in de nieuwbouw, maar ook zeker bij de vervanging van bestaande ketels. Het vervangen van één of twee oude, grote ketels door een cascade kan veel energie besparen. Zelfs meer dan je zou verwachten alleen op basis van het rendementsverschil. Grote ketels slaan namelijk bij een kleine vraag even aan en dan snel weer uit en daardoor heb je start- en stopverliezen die je met een cascade niet hebt.”

 

Elk gewenst vermogen

Cascade-systemen op zich zijn niet nieuw. Wel nieuw is dat Vaillant nu haar eigen cascade-opstelling op de markt brengt. De opstelling is te verkrijgen met drie verschillende cv-ketels: 80, 100 en 120 kW. Op die manier kan een opstelling precies worden opgebouwd naar het gewenste vermogen. Bovendien is zo een enorme variatie mogelijk in capaciteit. Mazurel: “Ons systeem kan op verschillende manier worden geplaatst: in een lijnopstelling, back-to-back of in een hoekopstelling. Voordeel van die laatste manier is dat je meer ruimte overhoudt in de stookruimte.” Ander voordeel van een cascadesysteem is dat er bij storing of onderhoud altijd back-up is. Daarnaast heeft het cascadesysteem van Vaillant ‘volgorde-omkering’, wat betekent dat alle ketels evenveel bedrijfsuren maken.

 

RVS warmtewisselaar

Wat het cascade-systeem van Vaillant verder onderscheidt van concurrenten, is de hoogrendement industriële RVS warmtewisselaar in combinatie met de gasbrander. Door de vorm van de wisselaar is er een heel groot verwarmend oppervlak en kan het cv-water dus snel opgewarmd worden. Dit zorgt voor een grote modulatiegraad en een hoog rendement. Bernaert: “Door RVS te gebruiken, kan de warmtewisselaar bovendien niet worden aangetast door elektrolyse. Dit is bij bijvoorbeeld aluminium wel het geval.”

 

Bekijk het webinar: