Zoek

Alles weten over de ErP-regelgeving?

Vanaf 26 september 2015 wordt de nieuwe ErP-regelgeving (energiegerelateerde producten) toegepast. Dit heeft de markt voor cv-ketels en verwarmingssystemen beïnvloedt. Installateurs zijn vanaf deze datum verplicht aan bepaalde eisen te voldoen. Hieronder leest u wat dit voor invloed heeft op uw situatie en hoe Vaillant u daarbij kan ondersteunen.

In december 2008 heeft de EU doelen gesteld om Europa groener te maken. Deze doelen zijn beter bekend als de 20-20-20-doelstellingen en omvatten de volgende doelen:

  • De uitstoot van broeikasgassen met 20% te verminderen
  • De energie-efficiëntie met 20% te verbeteren
  • Het verhogen van het aandeel hernieuwbare energie met 20%

Onderdeel van de ErP regelgeving is de juridisch wettelijk bindende criteria voor energie-efficiëntie en emissies en de impact van een scala aan producten, waaronder ketels en verwarmingssystemen.

Vaillant is al lang voorstander van duurzaamheid en milieuvriendelijk ontwerp en voert dergelijke doelstellingen al enige tijd actief. In 2010 heeft Vaillant een ambitieus 10-jaren doel gesteld om de CO₂ uitstoot van de productieprocessen met 25% te verminderen, de energie-efficiëntie te verbeteren en het waterverbruik met 20% te verminderen.

De nieuwe ErP-regelgeving bestaat uit twee richtlijnen: de verordening inzake ecologisch ontwerp en de richtlijn inzake etikettering.

Ecodesign

Groenere verwarming voor een betere toekomst

Omwille van het milieu moeten we de overstap naar een hoog rendement condenserende technologieën en andere meer milieuvriendelijke oplossingen maken. De Ecodesign verordening beoogt bij te dragen, door ervoor te zorgen dat de producten die verkocht worden na 26 september 2015 voldoen aan de nieuwe criteria van energie efficiëntie van de EU.

Als een gevolg hiervan worden niet-condenserende ketels vanaf deze datum uitgebouwd, ondanks dat ze op dit moment voor vele huizen de standaard oplossing zijn.

Vaillant is al lang koploper van condensatiebenutting. Haar assortiment van zeer efficiënte hr-ketels voldoen aan de nieuwe regelgeving. Om ze nog efficiënter te maken, kunnen deze worden gecombineerd met duurzame technologieën zoals warmtepompen en zonnepanelen om een werkelijk duurzame verwarming en warmwater oplossing voor uw klanten te creëren.

Meer informatie over hr-ketels

Dankzij de impuls in de richting van duurzaamheid en groenere verwarming, vormen de regels een kans voor u om oudere systemen op te sporten en te vervangen voor deze nieuwe energie-efficiënte alternatieven. De Vaillant hr-technologie stelt u in staat uw klanten te voorzien van de meest energie-efficiënte oplossingen. Wanneer ze voor nog duurzamer kiezen, is de uitbreiding bijzonder eenvoudig.

Energie labeling

Help uw klanten om goed geïnformeerde keuzes te maken

Vanaf 26 september 2015 hebben boilers, verwarmingsketels en warm water tanks een energielabel hebben, net zoals de huidige etiketten op huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en koelkasten. Energieklassen variërend van G naar A++ en van G naar A, voor cv-ketels en verwarmingssystemen.

Ook alle vormen van productinformatie of reclame met informatie over technische specificaties, energieverbruik of de prijs moeten het energieklasse label van het product weergeven. Energielabels moeten ook aanvullende informatie over geluidsniveaus en output bevatten.

Markeren van efficiëntie - het aanbrengen en het produceren van labels

Fabrikanten moeten energielabels en informatiebladen leveren aan al hun producten. Als partner van Vaillant, moet u ervoor zorgen dat deze altijd bij de producten zitten en dat de labels met gegevens altijd beschikbaar zijn voor uw klanten.

Systemen die geïnstalleerd worden met verschillende componenten moeten elk worden gelabeld. Afhankelijk van het systeem, moet u deze labels zelf berekenen.

Een systeem met een goed label is niet altijd het beste systeem voor uw klant. Uw kennis en professioneel advies is hierin belangrijker dan ooit tevoren.

Eenvoudig labelen en eLearning

Met onze gratis online software is het zelf maken van deze labels zeer eenvoudig. U voert simpelweg uw gegevens in de online vragenlijst en drukt op de knop. U hoeft het label alleen nog uit te printen.

Het gebruik van deze online software helpt bij het ontwikkelen van een dieper begrip voor de ErP / ELD regelgeving. Deze bieden we gratis online aan, net zoals de opleidingen voor ErP die regelmatig worden aangeboden.

Vervangen van verwarmingssystemen dankzij de nieuwe regelgeving

Na 26 september 2015 kunnen niet-condenserende ketels alleen nog worden geplaatst zolang de voorraad strekt.

Echter bestaat één uitzondering: In bestaande woningen met een bestaand rookgasafvoerkanaal zijn vr-ketels nog wel toegestaan. Het is alleen mogelijk om te vervangen als het echt niet kan door technische redenen.

Meer informatie over vr-ketels

De invoering van de richtlijn ecologisch ontwerp is een goede gelegenheid om uw klanten te informeren en te adviseren over de voordelen van groenere verwarming- en warm water oplossingen voor hun behoeften.

Het maakt niet uit of ze op zoek zijn naar een oplossing voor een nieuwbouw, modernisering of een upgrade van het huidige systeem, als partner van Vaillant bent u in staat een efficiënte oplossing te bieden voor iedere denkbare situatie.

Nieuwbouw

Nieuwbouw is ideaal voor een efficiënt systeem op maat voor verwarming- en warm water. Dat kan volledig afhankelijk van hernieuwbare energie of gecombineerd met een conventionele oplossing zoals gas. Vaillant biedt een scala aan opties om de huizen van uw klanten groener te maken.

Modernisering

Modernisering van gebouwen biedt een geweldige kans voor uw klanten om duurzame verwarmingssystemen te installeren en zo op lange termijn meer energie te besparen. Feitelijk is er niets dat zoveel energie bespaart als het vervangen van een huidig verwarmingssysteem. Vaillant biedt uw klanten de ultieme verwarmingsefficiëntie bij modernisering.

Upgrade

Voor klanten die hun kosten willen verminderen en willen verduurzamen, biedt Vaillant een scala van combineerbare duurzame oplossingen voor een upgrade van bestaande verwarmingssystemen. Deze variëren van eenvoudig te installeren zonnesystemen tot hybride systemen en warmtepompen.