Zoek

Openluchtzwembad Dwingeloo

Het is buiten aan de frisse kant en het regent. Toch trotseert een aantal zwemmers ’s morgensvroeg het koele nazomerweer. Zij nemen een duik in het heerlijke warme water van openluchtzwembad Bosbad de Paasbergen in Dwingeloo. Het zwemwater wordt sinds kort verwarmd door het milieuvriendelijke en duurzame allSTOR buffersysteem van Vaillant.

Lekker comfortabel zwemwater

Twee manshoge witte buffervaten van elk vijfhonderd liter staan strak naast elkaar op de vloer in de grote pompruimte van het zwembad. Zij krijgen gratis zonnewarmte van vijftig thermische zonnecollectoren met solarvloeistof van Vaillant. Deze staan gebroederlijk zij-aan-zij op het platte dak van het zwembadgebouw. De kwalitatief hoogstaande rvs-warmtewisselaars in de zonnemodules die op de buffervaten zijn gemonteerd, zorgen voor een efficiënte en effectieve overdracht van de zonnewarmte aan het water in de buffervaten. Als het water in de buffervaten boven de 30°C komt, treden de pompen in werking. Het water van de buffervaten verwarmt vervolgens het zwemwater dat continu door de enorme zuiveringsketel stroomt. Als de warmteafgifte van de thermische zonnecollectoren stagneert, nemen vier grote cv-ketels het automatisch van de buffervaten over. Een intelligente regeling stuurt het systeem aan, waarbij steeds wordt gekozen voor de warmtebron met het hoogste rendement. Zo zijn de gasten van Bosbad de Paasbergen altijd verzekerd van lekker comfortabel zwemwater.

Vorstvrij

Sinds de installatie in april 2013 door Installatiebedrijf Dick Sjabbens uit Diever, heeft het allSTOR buffersysteem van Vaillant in vier maanden tijd al meer dan 3.000 kuub aardgas bespaard en rond de 16.000 kW geleverd. Dit stemt voorzitter Harm Kroes van het stichtingsbestuur Bosbad De Paasbergen tevreden. “We hebben samen met directeur Arend Sjabbens van Installatiebedrijf Dick Sjabbens bewust voor dit duurzame systeem gekozen. Ons oude verwarmingssysteem had veel opstartproblemen. Elke winter vroren diverse zonnecollectoren stuk en moesten worden vervangen.

Hierdoor raakte het pompsysteem ontregeld en stond continu te draaien met een hoge energierekening als resultaat. Door de solarvloeistof in de thermische zonnecollectoren van Vaillant kan dit niet meer. Het allSTOR systeem werkt zelfs in de winter en houdt ons gebouw vorstvrij. Bovendien vinden we als stichtingsbestuur dat een zwembad niet meer zonder duurzame energie kan. Zo bespaar je immers stookkosten én hetmilieu.“

Veelzijdig en compleet

Het energiezuinige en milieuvriendelijke allSTOR buffersysteem van Vaillant maakt continu gebruik van gratis beschikbare zonnewarmte. Hierdoor hoeft bijna geen gebruik worden gemaakt van primaire energie. Bovendien is het systeem veelzijdig en compleet. Zo varieert de inhoud van het buffervat van 300 tot wel 2.000 liter en is er de mogelijkheid om vaten parallel te schakelen tot maximaal 6.000 liter. Hierdoor is het allSTOR buffersysteem zeer geschikt voor utiliteitsbouw. Gebruikers van het ‘groene’ systeem profiteren bovendien volop van een maximale EPC-verlaging. Daarnaast zijn de energiekosten nihil en wordt de CO 2 -emissie met meer dan 35% verlaagd.

Het draait gewoon super!

“We hebben het allSTOR systeem snel en probleemloos kunnen installeren”, vertelt installateur Arend Sjabbens. “Zowel het monteren van de thermische zonnepanelen op het dak als de buffervaten in de pompruimte ging heel vlot. De uitdaging was om de warmte in het verwarmingssysteem van het zwembad te krijgen. Rinus Heins, technisch projectadviseur bij Vaillant, heeft hier iets moois voor bedacht. Door de nauwe samenwerking met Vaillant werkt het systeem uitstekend. Het voordeel van het allSTOR systeem is dat je een pasklare oplossing hebt. Bovendien word je als installateur ontzorgd door Vaillants Technisch Project Advies. Zij denken echt met je mee en geven duidelijk advies. Mede hierdoor draait het allSTOR systeem vanaf het begin gewoon super!“

Eén compleet systeem

Volgens Wilco Giethoorn, rayonmanager van Vaillant in Noord-Oost Nederland, is het grote voordeel dat het één compleet systeem is. “Zowel het buffervat, zonnemodule als thermische collectoren zijn in eigen beheer ontwikkeld en perfect op elkaar afgestemd. Voordeel is dat we alles in één hand hebben en dus zelf verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van onze producten. De installateur heeft één aanspreekpunt en kan ons altijd bellen. Eén telefoontje naar Vaillant en wij lossen het op! Duidelijk voor de installateur en een vertrouwd gevoel bij zijn klanten.”