Zoek

Vaillant presenteert innovatieve producten voorafgaand aan de marktintroductie

Niet iedere markt is op de zelfde tijd klaar voor alle hoog efficiënte technologieën. Er zijn te veel verschillende invloeden als gevolg van het wettelijk kader, gebruiksgewoontes en leefgewoontes. Desondanks wil Vaillant de aandacht roepen voor hoog innovatieve producten, voor de marktintroductie. Daarom heeft de Vaillant Group de zogenaamde Lighthouse projecten.

Een van deze Lighthouse projecten is het Zwitserse ‘Umwelt Arena’ (milieu arena), ontworpen en uitgevoerd door René Schmid van Architects of Zurich. De arena heeft een opvallend uiterlijk. Het glinsterende, zwarte zeshoekig gebouw lijkt gemaakt van kristal. Toch is de Milieu Arena in Spreienbach, gelegen net buiten de stadspoorten van Zurich niet alleen bekend om haar uiterlijk. Het opvallende dak is volledig bedekt met fotovoltaïsche panelen en de royale glazen gevels laten veel daglicht bij het gebouw binnen. In het gebouw vindt de bezoeker niet alleen een arena evenementen, maar ook 45 baanbrekende tentoonstellingen. De thema's van deze exposities zijn duurzaamheid, hernieuwbare energie en natuur. Deze proberen antwoorden te geven op de vraag: hoe duurzaamheid te bereiken zonder verlies van comfort en zonder extra kosten.

‘Toen we hoorden van het project, waren we meteen geïnteresseerd en volgden we de voortgang van de bouw’, vertelt Tobias Loher, Hoofd Marketing Vaillant Zwitserland. De aanpak leek veelbelovend en, tenslotte was Vaillant Zwitserland geïnteresseerd in contact met de Umwelt Arena. ‘We hebben besloten dat we een of twee producten vertonen. We wilden een deel van de tentoonstelling te zijn en daarbij iets laten zien dat bijzonder duurzaam is.’ ‘We besloten op de micro warmtekrachtkoppeling eenheid (WKK) Ecopower 1,0 -, een product dat bestaat op de Zwitserse markt alleen als een pilot-systeem.

‘Dat is precies het doel van de Lighthouse projecten’, vertelt Sebastian Albert, hoofd Strategische Marketing. ‘Op deze manier willen we de hoog efficiëntie van producten presenteren in markten waar deze producten nog niet worden.’ De uitvoering van het Lighthouse project concept begon in het voorjaar van 2013. Het EcoPower 1.0 systeem genereert tegelijkertijd warmte en elektriciteit op basis van de gecombineerde warmtekrachtkoppeling (WKK) technologie, die is veel efficiënter dan zelfs de meest moderne centrales. De micro-WKK-eenheid was de eerste in Europa die werd ontworpen voor de eisen van de eengezinswoningen. Andere innovatieve producten werden gepresenteerd als prototypes in verschillende landen. In het kader van de Lighthouse projecten zijn zeer efficiënte producten, die afhankelijk zijn van hernieuwbare energiebronnen, zoals de zeoliet warmtepomp zeoTHERM. De vuurtorenprojecten kunnen dienen als deuropeners door het aantrekken van bezoekers en het aantonen van de high efficiency mogelijkheden die reeds bestaan. Planners, sales mannen en installateurs hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om de Ecopower 1,0 in operatie te zien en te ervaren in de Umwelt Arena.

De Lighthouse projecten horen niet beschouwd te worden als een geheime marktintroductie. Het aantal en de duur van de installaties in de Umwelt Arena worden beperkt tot vijf jaar. Daarna moet het concept worden ontmanteld.

Intussen is de Umwelt Arena is niet langer het enige vuurtoren project. Verschillende projecten zijn in voorbereiding, terwijl anderen al zijn geïnstalleerd. In het Smart Home "Hållbarheten" (duurzaamheid) in de Zweedse stad Malmö kan men een zeoTHERM warmtepomp, die de thermische eigenschappen van het mineraal zeoliet gebruikt ervaren. Een EcoPower 4.7 mini-WKK-systeem is geïnstalleerd in bijvoorbeeld Bobruisk, Wit-Rusland. Het is gelegen bij de ingang van het hoofdkantoor van een van de belangrijkste klanten van Vaillant. Hetzelfde systeem werd ook geïnstalleerd bij het waterleidingbedrijf in Zug, Zwitserland.

Op dit moment voorkomt het economische en juridische kader de warmtekrachtkoppeling technologie van het zijn van een aantrekkelijk alternatief voor alle markten. Toch is er grote belangstelling voor deze technologie. En wanneer de markten klaar zijn, zullen de Lighthouse projecten ruimte te maken voor een ander innovatief product van de Vaillant Group.