Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Warmtepompen maken gebruik van de beschikbare energie uit onze omgeving. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de warmte van één van drie rijke bronnen, namelijk lucht, grond of grondwater. Lucht- en grondgebonden warmtepompen zijn op dit moment veruit de twee meest gebruikte systemen. Ook is er bij de stap naar een duurzamere manier van verwarmen een keuze te maken tussen de opstelling waarin de warmtepomp komt te functioneren, namelijk in een hybride óf een all-electric oplossing.

Een lucht- of grondgebonden warmtepomp

Luchtgebonden

Grondgebonden

Luchtgebonden

Bij een luchtgebonden warmtepomp wordt door een apparaat dat buiten staat, ook wel de buitenunit genoemd, warmte uit de omgevingslucht gehaald. Voor een buitenunit heb je niet veel ruimte nodig, en ook geen vergunning. Dit zorgt ervoor dat luchtgebonden warmtepompen erg populair zijn. Een nadeel is echter dat door grotere schommelingen van de buitentemperatuur een luchtgebonden warmtepomp minder efficiënt is dan een grondgebonden warmtepomp.

Grondgebonden

Een grondgebonden warmtepomp onttrekt ook warmte aan de omgeving, maar zoals de naam al doet vermoeden gebeurt dat bij dit systeem uit de grond. Dit wordt gedaan door middel van ingegraven horizontale of verticale collectoren. Hierdoor kan de warmtepomp sterke prestaties leveren, maar de grond moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Horizontale collectoren hebben veel ruimte nodig en er moet grondwerk plaatsvinden om ze in te graven, wat dit type warmtepompen duur in aanschaf maakt. Verticale collectoren nemen minder ruimte in beslag, maar hebben wel een vergunning nodig.

Een all-electric of hybride opstelling

Mocht je besluiten op een duurzamere manier te gaan verwarmen, dan heb je afhankelijk van een aantal factoren de keuze tussen een all-electric of een hybride oplossing.

All-electric

Hybride

All-electric

Bij een all-electric opstelling is er sprake van een warmtepomp die, in combinatie met een boilervat, zorg draagt voor zowel de verwarmings- als warmwaterbehoefte. Hierbij is het noodzakelijk dat de woning volledig is geïsoleerd, omdat een laag warmteverlies van groot belang is. Denk hierbij aan het dak, de gevel, de vloer én dubbel glas.

Hybride

Bij een hybride opstelling wordt jouw (huidige of nieuwe) cv-ketel juist uitgebreid met een duurzaam verwarmingssysteem. In de meeste gevallen verwijst de term hybride verwarmingsoplossing naar de combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. De cv-ketel levert met deze optie het warme tapwater en de warmtepomp zal voor het grootste deel van het jaar zorgdragen voor de verwarming van de woning. De cv-ketel springt voor de verwarming van de woning alleen bij als dat nodig is. Een hybride verwarmingssysteem kan zelf de meest gunstige manier van verwarmen kiezen met behulp van een intelligent regelsysteem. Bij deze opstelling is de isolatie van minder belang, al draagt het natuurlijk wel bij aan een lager energiegebruik.